Семінар-практикум з питань контролю за організацією харчування

30 жовтня 2019 року на базі ОНВЗ Чернігівська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Героя Радянського Союзу А.М. Темника відбувся семінар-практикум для керівників, медичних сестер закладів дошкільної та загальної середньої освіти громади «Контроль за організацією харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти». Захід пройшов за участю спеціалістів Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. В ході роботи семінару -практикуму розглянуто питання: 
  • Впровадження системи ХАССП в закладах дошкільної та загальної середньої освіти- важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей (доповідач: Житарюк О.О., в.о. начальника Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області); 
  • Відпрацювання пакету документів їх неухильне виконання в рамках системи ХАССП (Г.М.Івашина, директор Богданівського опорного закладу загальної середньої освіти І.В.Хлепітько, завідувач я/с «Посмішка» Чернігівської селищної ради); 
  • Щодо готовності закладів освіти до нового 2019-2020 навчального року з питань забезпечення умов навчально-виховного процесу та організації харчування (Оверченко В.І., фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області); 
  • Організація раціонального харчування дітей в закладах дошкільної та загальної середньої освіти (Полєвик М.В., фахівець санітарного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області); 
  • Виконання норм натурального набору продуктів харчування, дотримання вимог щодо складання меню Л.В. Нікітенко, старша медична сестра КДНЗ я/с «Посмішка» Чернігівської селищної ради 
  • Використання обладнання, посуду, інвентарю за призначенням, відбирання та зберігання добових проб готових страв (О.О. Гацька, старша медична сестра КДНЗ я/с «Вишенька» Чернігівської селищної ради) 
  • Контроль медичного працівника за роботою харчоблоку, ефективність взаємодії медичного персоналу та працівників харчоблоку в організації харчування дітей, робота з батьками щодо організації харчування в ДНЗ (В.В. Горпинюк, старша медична сестра КДНЗ я/с «Сонечко» Чернігівської селищної ради) 

Особлива увага зосереджувалася на нормативно-правових актах, які зобов’язують розробити та впровадити систему НАССР: 
  • Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст..20, 21);
  • Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»; 
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015; 
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»; 
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»; 
  • Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».

Коментарі