Семінар-практикум для керівників ЗДО

З метою удосконалення системи діяльності адміністрації закладів дошкільної освіти щодо розвитку здібностей вихованців 21 лютого 2020 року на базі комунального дошкільного навчального закладу ясел-садка «Сонечко» відбувся семінар завідуючих закладами дошкільної освіти «Організація роботи гуртків на базі ЗДО».

Завдання семінару:

  • поширити обізнаність завідуючих дошкільними навчальними закладами щодо організації роботи з розвитку нахилів та здібностей у дошкільників;
  • надати методичні рекомендації щодо організації роботи гуртків на базі ЗДО та в межах освітніх округів;
  • підвищити рівень управлінської компетентності завідуючих дошкільними навчальними закладами.
Семінар працював за планом:
1. Організація роботи гуртків в ЗДО:
  • профільне спрямування гуртків;
  • документація керівника гуртка;
  • програмове забезпечення гурткової роботи;
  • перспективний план роботи гуртка;
  • збереження дитячих робіт;
  • підведення підсумків роботи гуртків.
2. Обмін досвідом роботи.

Одним із пріоритетів у реалізації сучасних вимог щодо завдань дошкільної освіти є формування творчої особистості дошкільника, особистості, яка була б здатна пізнавати світ довкілля, привносити в процес пізнання творчість, самостійно знаходити шляхи розв'язання завдань, діяти в незвичних ситуаціях, відкривати нове, сміливо висловлювати свої думки, висувати ідеї.

Широкі можливості у розв'язанні проблеми розвитку творчих здібностей дитини надає гурткова робота, що набуває сьогодні дедалі більшої популярності та є однією зі складових організації життєдіяльності дітей.

Роботу семінару розпочала виступом про організацію гурткової роботи в ЗДО керівник Саєнко Т. А. Про організацію гурткової роботи на базі комунального дошкільного навчального закладу ясел-садка «Сонечко» Чернігівської селищної ради розповіла Колода Н.В., вихователь-методист цього закладу. Гурткова робота в дошкільній установі є однією із ефективних додаткових форм організації освітнього процесу в умовах дошкільного навчального за­кладу, що спрямована на задоволення потреб та інтересів дітей до певного виду діяльності, виявлення та розвиток у них загальних та спеціальних здібностей.

Учасники семінару переглянули два відкритих покази занять гуртків «Словознайко» - керівник Єжова О.В., «Казка по новому», «Маленькі патріоти» - керівник Крюкова О.О. «Мій рідний край, моя земля».

Досвідом про організацію гурткової роботи в своїх закладах поділились вихователь-методист ясел-садка «Посмішка» Єременко І.О., керівник гуртка з театралізованої діяльності Рекун Л.Г., завідувач КДНЗ я/с «Вербиченька» Савон С.О.

Під час семінару в закладі було організовано виставку матеріалів про роботу гуртків «Маленькі патріоти», «Світ казки», «Словознайко», «Маленькі художники»: документація керівників гуртків, програмове забезпечення, методичні посібники, наочність, демонстраційний матеріал, дидактичні ігри, дитячі роботи та ін.

Учасники семінару були активними під час цієї зустрічі, брали участь в обговоренні розглянутих питань, ділились досвідом своєї роботи.

Коментарі