ЧИТАННЯ ЯК ЖИТТЄВА СТРАТЕГІЯ. План дій на 2023 - 2032 рік

Наскільки читання втратило свою популярність? Відповідь очевидна: ми настільки звикли отримувати коротку та швидку інформацію із новин, соцмереж, телебачення, що втратили потребу у читанні, як в одному із видів діяльності.

Опікуючись цим питанням, Міністерство культури та інформаційної політики розробило Стратегію розвитку читання на 2023 - 2032 рік «ЧИТАННЯ ЯК ЖИТТЄВА СТРАТЕГІЯ», затверджену розпорядженням Кабінету міністрів України № 190-р від 03.03.2023 року.

"Розроблення Стратегії зумовлене потребою кардинально змінити підходи до промоції читання. Читання має стати усвідомлено обраним дозвіллям, освітньою практикою та способом саморозвитку українців. Все це задля всебічного й гармонійного розвитку особистості, зокрема, критичного мислення"  - вказують у Мінкультури.

Метою Стратегії є формування звички та потреби в читанні як обов’язкового компонента життєвої стратегії громадян, поліпшення читацької грамотності та сприяння розвитку людського потенціалу.

Реалізація стратегії буде здійснюватись за двома напрямами: 
  • шляхом підтримки та розвитку книжкової екосистеми — в результаті реалізації цього напряму читачі отримають доступ до якісної різножанрової книги, насамперед україномовної, у різних форматах відповідно до потреб;
  • шляхом формування навички і потреби в читанні — в результаті реалізації цього напряму люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.
Якщо зацікавились, то ознайомитись зі Стратегією можна за посиланням.



Коментарі